Zaterdag 14 mei organiseerde de werkgroep Duurzaam Doen op De Worp te Deventer het Energie- en Klimaatfestijn. Een geslaagd evenement over verduurzamen, met veel bezoekers op het Bert van Marwijkplein. In deze buurt gebeuren al veel mooie dingen, maar tegelijkertijd is er behoefte aan meer duurzame doeners. “Dit fijne en ontspannen evenement helpt buren in het zetten van een eerste of volgende stap”, aldus een buurvrouw. 

Circa 50 buren hebben zich ter plekke ingeschreven om deel te nemen aan een project. De werkgroep Duurzaam Doen kan aan de slag met  inkoop van zonnepanelen, groene daken en het afkoppelen van regenwater. Ook het (collectief) isoleren van de eigen woning (gratis advies door energiecoaches van het Duurzaamheidscentrum) is in trek. Bijzonder is de interesse in het concept van (deel)auto’s en gezamenlijk elektrische auto’s voor en in de buurt. En al langer loopt succesvol het initiatief van kleding kettingruil. Duidelijk werd dat gezamenlijke acties in trek zijn bij onze buren.

Op 11 juni organiseren we een Open Tuinenroute. Zo kunnen deelnemers zich een duidelijk beeld vormen van door buurtbewoners gerealiseerde aanpassingen (m.n. groene daken, afkoppelen en zonnepanelen). Buren kijken niet alleen naar de eigen tuin, maar zien ook groene kansen in onze wijk. Ideeën zijn er voor het realiseren van een voedselbos, het aanleggen van bijenlinten en het adopteren van boomspiegels. Ook was Tuinderij de Overkant (Sterrenland) aanwezig met lokaal en duurzaam voedsel.

Het met zon overgoten evenement werd verder opgevrolijkt door optredens van kinderen van de Urban dansgroep Eskape. Kinderen konden bloemzaadbommen maken en speuren naar stoepplantjes.

Het Energie- en Klimaatfestijn werd georganiseerd door de werkgroep ‘De Worp Duurzaam Doen, kleurrijk en groen’ met medewerking van de gemeente Deventer, Duurzaamheidscentrum Deventer, de Ulebelt, Wildkamp Terwolde, Mapgear BV en VISUALS BY NATURE.